Minderheden steeds vaker slachtoffer van haatzaaien

Minderheden zoals joden, moslims en transgender personen zijn steeds vaker slachtoffer van een actieve vorm van discriminatie. Dat blijkt uit het NTA- en NINSA-rapport De werking van woorden als wapen, dat op 16 november 2024 is verschenen. Het rapport gaat over demoniserende dynamieken in Nederland. Voor de publicatie is samengewerkt met deskundigen van Transgender Netwerk.

De joodse gemeenschap is steeds vaker slachtoffer van antisemitische incidenten. Daarbij duiken oude complottheorieën over de joodse macht en invloed de kop op. Bij de discriminatie van moslims zien we steeds meer demoniserende narratieven. Daarbij wordt de minderheid geframed als dreiging voor de nationale identiteit. Bij transgender mensen neemt het aantal hatelijke narratieven razendsnel toe. Dat leidt tot uitsluiting en een toename van het aantal mishandelingen.

Er zijn duidelijke overeenkomsten bij de discriminatie van joden, moslims en transgender mensen. Niet alleen neemt het aantal incidenten toe, er is ook sprake van eenzelfde patroon van escalatie. Het begint met het verdelen van de samenleving in groepen (wij/zij), gevolgd door de overtuiging dat ‘de ander’ weinig met de eigen groep deelt. Vervolgens wordt ‘de ander’ ontmenselijkt en als dreiging neergezet. Dat kan uiteindelijk tot geweld leiden.

Het rapport van NTA en NINSA gaat in op de toenemende verruwing van het publieke debat. De ondergrens van uitspraken over minderheden die ‘acceptabel’ worden geacht, lijkt gedaald. NTA en NINSA willen met de publicatie een bijdrage leveren aan de weerbaarheid van de democratie. Hoe meer kennis er is over demoniserende dynamieken, hoe sneller dit soort gevaarlijke tendensen kunnen worden gesignaleerd.

Geschreven door:

1712737267776
Najib Tuzani
Interim Programmamanager diversiteit & inclusie

Delen:

NINSA

Bij NINSA staan we open voor eenieder die een vraag of wens heeft op het gebied van de thema’s diversiteit en inclusie. Neem contact met ons op via het formulier, dan gaan we graag met u in gesprek. 

Wilt u werk maken van samenleven in verbinding?