Home » Burgerschapsvorming » Lesprogramma’s
De maatschappij is in constante verandering. Dat komt omdat deze bestaat uit mensen met verschillende belangen, wereldbeelden en (culturele) achtergronden die met elkaar samenleven te midden van een veelheid aan dynamieken. Door het begrijpen van de eigen pluriforme identiteit en de pluriforme identiteit van een ander, kun je je in elkaar verplaatsen. Het leren begrijpen hoe je eigen identiteit tot stand komt en die van een ander om je zo in verschillende mensen te kunnen verplaatsen, is daarom voor ons een belangrijk doel. Het maakt het mogelijk, ondanks mogelijk verschillende normen en waarden, een brug te slaan.
Vanuit het idee ‘democratie moet je doen’ en ‘samenleven begint bij begrijpen van de ander én jezelf’ ontwikkelen wij onze lesprogramma’s. Uiteraard bieden we maatwerk waarbij we inspelen op de lokale context en schooleigen identiteit.
‘Het eiland van …’ biedt een boeiend verhaal waarin leerlingen als ‘ambtenaren’ gezamenlijk een nieuw stadsdeel (samenleving) gaan inrichten. Het daagt hen uit om rekening te houden met de wensen van inwoners met verschillende achtergronden. Op een speelse manier ervaren leerlingen dat ruimte en middelen beperkt zijn, ze in belangen, wensen en behoeften van elkaar kunnen verschillen en dat het mogelijk is om in goed overleg een stadsdeel (samenleving) te creëren waar iedereen fijn kan leven.
Het programma bestaat uit drie lessen, één per week, van elk 2 uur.
In het kleine land Batavië breken de dijken tijdens een grote storm door. De grote steden aan de kust overstromen en vluchtelingen moeten in de rest van het land opgevangen worden. Net als het rustig lijkt te worden, wordt er een aanslag gepleegd op het noodparlement. Het ooit zo rustige landje krijgt te maken met grote uitdagingen. Hoe organiseren we verkiezingen? Is een staatsgreep niet beter? Hoe veroordelen we de misdadigers? Wanneer zijn ze schuldig, en wie bepaalt dat? Wat mag de vrije pers schrijven, en hoe onderscheid je feit van fictie? Wat doe je als je als burger boos bent? Hoe zoek je verbinding tussen andersdenkenden?
Het programma bestaat uit drie onderdelen van elk 2,5 uur.
De extreemrechtse groepering Avondland komt demonstreren bij de moskee in het stadscentrum. Dit leidt tot allerlei goedbedoelde en minder goedbedoelde tegenacties en steunbetuigingen. De spanningen in de wijk lopen op…
De deelnemers nemen de rol aan van sociaal werkers, de politie en burgemeester. Hoe gaan de verschillende actoren om met de spanningen in de wijk? Welke mogelijkheden hebben zij eigenlijk? En hoe weeg je alle verschillende belangen af?
Deze 2 uur durende workshop daagt deelnemers uit om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar een heftige gebeurtenis in de samenleving te kijken en verschillende belangen in een democratie af te wegen
In de simulatie ‘Join the server’ volgen de deelnemers een radicaliserende jongere op zijn pad middels een interactief verhaal. De jongere zet stappen die stuk voor stuk logisch lijken en invoelbaar zijn, waarbij hij eindigt op een plek die hij vooraf nooit zou hebben bedacht of zou hebben gewild.
‘Join the server’ draagt bij aan het vergroten van de weerbaarheid ten opzichte van online rekrutering en radicalisering. Groepsdiscussies zijn een centraal onderdeel van deze workshop.